ΥΛΙΚΑ
3 φλ. ελαιόλαδο απαλό
1/2 φλ. τσικουδιά (σούμα ή τσίπουρο)
1/3 φλ. κονιάκ
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. κοφτό σόδα
1 κιλό αλεύρι γοχ
1 φακελάκι μπέικιν
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
σουσάμι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά, λάδι, τσίπουρο, κονιάκ μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα για να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι. Προσθέτουμε το πορτοκάλι στα υγρά υλικά.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ολα τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν, κανελογαρύφαλλα μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε στα υγρά. Απαλά ζυμώνουμε το μείγμα να μαζευτεί σε μία αφράτη, απαλή και εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Ψήνουμε τα κουλουράκια λαδιού στους 160 °C στον αέρα, για 30′ να ροδίσουν καλά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε αλλάζοντας θέση στις λαμαρίνες ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα.
Μόλις βγουν τα κουλουράκια λαδιού από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα διατηρούμε τραγανά για πολλές ημέρες κλεισμένα σε αεροστεγές σκεύος.