Paella (Παέγια)


Ταυτότητα : Θαλασσινό
Προέλευση: Μαυριτανία – Βαλένθια
Κωδ. Όνομα : Ρύζι με θαλασσινά / λαχανικά/ κρεατικά
Αυτό που κάνει τη διαφορά: Μαγείρεμα στην «παεγιέρα» (ισπανικό γουόκ)

Το διασημότερο φαγητό της Ισπανίας, οφείλει την ύπαρξή του στους Μαυριτανούς, που σύστησαν το ρύζι στην Ιβηρική χερσόνησο. Η αυθεντική συνταγή της παέγιας παραμένει ένα μυστήριο, ωστόσο η
πιο γνωστή είναι η «παέγια θαλασσινών»: ρύζι με σαφράν, θαλασσινά και λαχανικά. Συχνά περιέχει κοτόπουλο, χοιρινό κρέας και κουνέλι (ανάμικτη παέγια), ενώ οι Βαλενθιάνοι, προσθέτουν στη βάση κοτόπουλο και σαλιγκάρια.

Υλικά (Σερβίρει άτομα 6)

Λίγα φύλλα βασιλικού, αλάτι & πιπέρι, 1 ποτηράκι κονιάκ, λίγες ίνες σαφράν, 1 ποτηράκι, ρύζι arborio, 5 γαρίδες, 5 μύδια, 1 φιλέτο ξιφία κομμένο σε κύβους, 1/2 κιλό χοίρινο κομμένο σε κύβους, 1/2 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κύβους, 1 κουταλάκι πουρέ σκόρδου, 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια.

Εκτέλεση συνταγής

Βράζουμε σε νερό για 3 λεπτά το ρύζι ίσα που να μαλακώσει. Το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη. Στο ισπανικό γουόκ σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προθέτουμε σταδιακά το χοιρινό, το κοτόπουλο, τον ξιφία, τα μύδια, τις γαρίδες. Πασπαλίζουμε με λίγο σαφράν και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Μπορούμε να σερβίρουμε, γαρνίροντας με το κέλυφος των μυδιών ή τα κεφάλια από τις γαρίδες αλλά και με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.



 photo 1cf3c5b9-55cc-459f-a137-6d9b17d7a293_zps5c55e9ee.jpg FREE photo hosting by 1y9y.com Image hosting