Παραλλαγή 1η:
Υλικά:
* 1 πακέτο βούτυρο
* 1 κουτί κακάο
* 1 σακουλάκι άχνη
* 2 βανίλιες
* 4-5 πακέτα τετράγωνα μπισκότα
* Γάλα εβαπορέ
* 1 αυγό (προαιρετικά)
* 1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Ετοιμασία
1. Αφήνουμε το βούτυρο για 2 ώρες έξω από το ψυγείο για να μαλακώσει.
2. Σε μία λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο.
3. Ρίχνουμε το κακάο και την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
4. Προσθέτουμε τις βανίλιες (το αυγό και τα καρύδια) και χτυπάμε ακόμη λίγο το μίγμα.
5. Σε ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε το γάλα με λίγο νερό και βουτάμε λίγα-λίγα τα μπισκότα για 1-2 λεπτά (μέχρι να μαλακώσουν), τα σπάμε με το χέρι μας σε τέσσερα κομμάτια και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
6. Κόβουμε μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο, βάζουμε μέσα το μίγμα μας και τα τυλίγουμε (σαν σαλάμι).
7. Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για μερικές ώρες.
Παραλλαγή 2η:
Υλικά:
4 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
6 κουταλιές σούπας ζεστό νερό
βανίλια
μαρμελάδα
Εκτέλεση:
Δουλεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και εν συνεχεία ρίχνουμε το νερό και τη βανίλια. Τελευταία το αλεύρι με το baking powder αναμεμιγμένα. Απλώνουμε στο ρηχό ταψί του φούρνου αφού απλώσουμε λαδόχαρτο αλειμμένο με βούτυρο. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (175 C) για 20 λεπτά. Όταν κρυώσει αλείφουμε με μαρμελάδα της προτιμήσεώς μας και διπλώνουμε με προσοχή ρολό. Μπορούμε να περιχύσουμε με αραιωμένη μαρμελάδα για γλάσο. Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο να κρυώσει.
Παραλλαγή 3η:
ΥΛΙΚΑ:
1 βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 φλιτζάνια τρμμένη φρυγανιά
1,5 φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα και ψημμένα στο γκριλ (μέχρι να πάρουν χρώμα)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας(γεμάτες ) κακάο
1 σοκολάτα κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βιτάμ (το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου να μαλακώσει) με τη ζάχαρη. Προσθετουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς. ( ? ποσότητα του κακάου μπορεί να διαφορο-ποιηθεί, προσέχουμε όμως να αυξήσουμε ή να μειώσουμε ανάλογα και την ποσότητα της ζάχαρης ). Φτιάχνουμε ένα μίγμα σφιχτό για να στέκει καλύτερα.
Πλάθουμε το μιγμα σε σχήμα κορμού (μακρόστενο ) και το περιχύ-νουμε με πλούσια στρώση κουβερτούρας που έχουμε ήδη λιώσει σε μπαίν - μαρί.
Το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Παραλλαγή 4η
ΥΛΙΚΑ
2 κουβερτούρες
150 γραμ. βιτάμ
1 (γεμάτη) κουταλιά μέλι
Μπισκότα digestive
1 χούφτα καρύδια
1 χούφτα φιστίκι Αιγίνης
1 χούφτα κερασάκια Μαρασκίνο (ζαχαρόπηκτα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε με τα μπισκότα, παίρνουμε τα 3/4 του πακέτου και τα σπάμε σε κομμάτια. Μέσα σε ένα μπολ προσθέτουμε τα καρύδια και τα φιστίκια (αφού τα έχουμε ψιλοκόψει ελαφρά) και τα κερασάκια (αφού τα έχουμε κόψει στη μέση). Τα ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε μαζί τη σοκολάτα, το βούτυρο και το μέλι σ' ένα δοχείο και τα λιώνουμε σε μπέν-μαρί. Μόλις λιώσουν και γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα την ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά ( κατά προτίμηση με τα χέρια). Βάζουμε το μείγμα σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, αφού πρώτα την έχουμε στρώσει εσωτερικά με πλαστική μεμβράνη. Το στρώνουμε με ένα κουτάλι για να ισιώσει η επιφάνειά του. Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για 1 ώρα ( ίσως και λίγο παραπάνω).
Αφού τη βγάλουμε αναποδογυρίζουμε τον κορμό, βγάζουμε την μεμβράνη και πασπαλίζουμε με μπόλικο κακάο ή τρούφα σοκολάτα.