Ψωμί χωρίς ζύμωμα στη γάστρα


Είναι μια συνταγή για ψωμί χωρίς ζύμωμα στην γάστρα στο φούρνο μας. Ένα φοβερό καρβέλι χωρίς να λερώσουμε καθόλου τα χέρια!!

ΥΛΙΚΑ:
900 γρ. νερό ελαφρά χλιαρό
16 γρ. μαγιά σκόνη
2 κουτ. τσ. αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1000 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη ή συμβατικό (500 γρ. αρχικά + 500 γρ. μετά)

Πώς το κάνουμε:
1) Σε ένα μπωλ βάζουμε 900 ml. ελαφρά χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και 2 περίπου φακ. μαγιά και τη διαλύουμε. Αφήνουμε λίγο (5 λεπτά) και προσθέτουμε τα 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε με χτυπητήρι (όπως πάντα).
2) Αφήνουμε λίγο να σταθεί και προσθέτουμε το αλάτι και τα άλλα 500 γρ. αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
3) Αλευρώνουμε ένα ταψί ρίχνουμε το μίγμα. Αφήνουμε να σταθεί μέχρι να δράσει η μαγιά και να φουσκώσει να γίνει "μπαφουνάτη" ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250oC. Παίρνουμε μια γάστρα ή άλλο σκεύος με καπάκι και στρώνουμε λαδόκολλες. Τις βγάζουμε και βάζουμε το σκεύος στο φούρνο που προθερμαίνεται. Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας, πασπαλίζουμε με σπόρους και «διπλώνουμε» με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Γυρνάμε λίγο λίγο το ζυμάρι σαν να το διπλώνουμε και ξαναπασπαλίζουμε. Μόλις φτάσει στη θερμοκρασία του ο φούρνος, βγάζουμε τη γάστρα, στρώνουμε τις λαδόκολλες που ετοιμάσαμε και ρίχνουμε το αφράτο υδαρές μίγμα μέσα. Πασπαλίζουμε με σπόρους που μας αρέσουν (εγώ εβαλα σουσάμι, νιφάδες κεχριού, παπαρουνόσπορο και γλυκάνισο). Ψεκάζουμε με ελαιόλαδο.
4) Βάζουμε το επίσης καυτό καπάκι του σκεύους και βάζουμε την γάστρα στο φούρνο στους 250oC. Μετά μισή ώρα το κατεβάζουμε στους 220oC. Ψήνουμε για άλλη μισή ώρα (συνολικά 1 ώρα). Κλείνουμε το διακόπτη και ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Βγάζουμε τη γάστρα χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι. Αν ανοίξουμε το καπάκι θα γίνει πιο στεγνό. Το κόβουμε μόνο αφού κρυώσει καλά. Καλή επιτυχία!


Λίγα μυστικά ακόμα:

Μπρούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίγματα αλεύρων και ολικής άλεσης και καλαμποκάλευρο και οποιοδήποτε άλλο αλεύρι και άμυλο.

Είναι σημαντικό να μην ανοίξει το καπάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Αν δεν υπάρχει γάστρα, με ένα βαθύ σκεύος σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Η μεγαλύτερη απόλαυση είναι όταν ανοίγουμε το καπάκι για να δούμε το αποτέλεσμα της "τυφλής" μα πετυχημένης συνταγής.

Μια συνταγή από το beer.gr.




FREE photo hosting by 1y9y.com Image hosting Καλώς ήρθατε. Ελπίζω να ενημερωθήκατε από αυτό που διαβάσατε και είδατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, είμαι ένας απλός πολίτης που θέλησε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Αν πιστεύετε πως κάνω το σωστό κοινοποιήστε την σελίδα στο facebook και το twitter.